Yeni ürünler, VIP teklifleri, blog özellikleri ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmak için e-posta adresinizle kaydolun.

Hamile yogası nedir?

Posted on 0 1.6K Görüntüleme

Hamile yogası sadece normal doğum için değildir!

Deniz Bağan Özoğul ile mühendislikten bir yoga merkezinin kurucu ortağı olmaya uzanan yolcuğundan faydalanarak hamileler için faydalı olacağına inandığımız mini bir sohbetimiz oldu. Mühendisken bu yoldan ayrılıp yoga merkezi kurdu. Ardından Reiki, Tai Chi, Shiatsu, Yoga eğitmenliği, Aile dizimi gibi pek çok alanda yoğun eğitim ve deneyimlerden geçti.

Ancak kendisi yaşamındaki en büyük dönüşümün annelik olduğunu söylüyor ve sözlerine şu cümleler ile devam etti: “Hamile olduğumu öğrendiğim ilk günden, kızım Maya’nın 1,5 yaşını tamamladığı bugüne kadar, annelik yolculuğu bende çoktan çözülüp şifalandığını düşündüğüm pek çok alanı yeniden ortaya çıkardı. Müthiş bir öğrenme, duyarlılaşma ve sevgi deneyimi annelik, aynı zamanda fiziksel ve ruhsal olarak güçlenmeyi gerektiren epeyce performans isteyen bir meslek adeta.”

Deniz diyor ki: Hamileliğim ve doğum sonrasında yoga’dan çok fayda gördüm, zihin-beden-nefes bütünlüğü üzerine çalışmakta olan bir eğitmen olarak tüm anne adaylarına yogayı öneriyorum.

 

İşte hamileler için birkaç soru ile hamile yogası…

Hamile yogası nedir, kısaca tanımlar mısın bize?

Hamile yogası, hamilelik dönemini daha rahat geçirmek, nefes ve asana çalışmalarıyla beli ve omurganın tümünü desteklemek, bulantı, kramp ve gerginlikleri hafifletmek, bedeni doğuma ve sonrasına hazırlamak üzere, muhakkak bir uzman eşliğinde uygulanan Yoga çalışmasıdır.

 

Hamile Yogası yalnızca doğal doğuma hazırlananlar için değil, bebek bekleyen her kadın için çok faydalıdır.

Hamileliğin kaçıncı haftası itibari ile ne zaman hamile yogası yapılabilir?

Çoğunlukla anne adayının fiziksel ve duygusal durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte, muhakkak takip eden kadın doğum uzmanının da onayıyla, 14–15. haftalar civarında başlanabilir. İlk trimester, yani ilk 3 aylık süreç, hem duygusal hem bedensel yorgunluk ve yoğun hisler içerebilen, bazı gebeliklerde, bebeğin tutunmasında nazik süreçler ya da özel durumlar içerebilen bir dönem. Bu nedenle hekimin onay verdiği ve anne adayının istekli olduğu durumlarda hafif bir uygulama yapılabilir. Ancak biz 14–15. haftalarda başlamayı öneriyoruz.

 

Hamile Yogası da, ilk bakışta görünen hareket ve nefes akışlarının ötesinde anneyi bebek ile olan bağlantısını, hamilelik süreci ve doğuma dair beklenti ve duygularını fark edebileceği sıcak, güvenli ve rahat bir meditasyon haline davet eder.

Peki, bize hamile yogasının faydalarını biraz anlatabilir misin?

Hamile Yogası anne ve bebek arasındaki bağlantıyı hissetmek için sakin ve gevşetici bir zemin hazırlarken, pelvis kaslarını, karnı ve sırtı güçlendirir. Nefes ve tonlama çalışmalarıyla gereksiz gerginlik bedenden uzaklaşırken, karın ve perinyum bölgelerini çalıştırıp güçlendirerek doğum kanalını doğuma hazırlar. Doğal doğum yapmayı planlayan anneler için Hamile Yogası, doğum kanalını gevşeterek bebeğin geçişine kolaylaştıran bir etki yapar.

Hamile Yogası yalnızca doğal doğuma hazırlananlar için değil, bebek bekleyen her kadın için çok faydalıdır. Sezaryen doğum yapmayı planlayan anneler de hamilelik süresince Hamile Yogasının şifalı etkilerinden yararlanır. Daha kolay, güçlü ve uyumlu bir hamilelik dönemi geçirmek, beli korumak ve güvenli hareketlerle omurgaya destek vermek, gerginliği azaltmak için Hamile Yogası idealdir.

Açıcı asanalar ve nefes çalışmaları yardımıyla ciğerlerin nefes kapasitesi artar, hem anne hem de bebeğe bol oksijen ve enerji girişi olur. Doğum sırasında nefesin farkındalığını korumak, daha sakin ve rahat bir doğum için yardımcı olurken bebeğe bol oksijen gitmesini sağlar.

Her şeyin ötesinde yoga, meditatif yaklaşımıyla şu anın içinde kalmayı, his ve yönelimlerin farkına varmayı ve ruhsal bir bütünlük duygusunu uyandırır. Hamile Yogası da, ilk bakışta görünen hareket ve nefes akışlarının ötesinde anneyi bebek ile olan bağlantısını, hamilelik süreci ve doğuma dair beklenti ve duygularını fark edebileceği sıcak, güvenli ve rahat bir meditasyon haline davet eder.

 

Anne adayı hamilelik ile yaşadığı tüm özel durumları, eklem ağrıları, bölgesel kramp veya sızılar, tanı koyulmuş diz, bel, boyun rahatsızlıklarını hem kadın doğum doktoruyla hem de Hamile yogasını birlikte uyguladığı yoga eğitmeniyle paylaşmalıdır.

 

Hamile yogası hangi durumlarda zararlı olabilir?

Ancak hekimin artık hareketi, uzun ayakta kalmayı veya çömelme hareketini vb tümüyle yasakladığı, anne adayının istirahata yönlendirildiği durumlarda hamile yogasına da tamamen ara vermek gerekir. Gebeliğin son haftalarında bebek halen dönüp doğum pozisyonuna yerleşmediyse artık devam etmemek gereken hareketler vardır. Ayrıca son 3 aylık dönemde eklemler iyice yumuşadığı için çok derin hareketlerden kaçınırız.

Anne adayı hamilelik ile yaşadığı tüm özel durumları, eklem ağrıları, bölgesel kramp veya sızılar, tanı koyulmuş diz, bel, boyun rahatsızlıklarını hem kadın doğum doktoruyla hem de Hamile yogasını birlikte uyguladığı yoga eğitmeniyle paylaşmalıdır. Bu şekilde bebek ve anne için güvenli bir şekilde yoga dersleri çoğu zaman doğuma kadar devam edilebilir.

Hamile yogası hangi aylarda ne sıklıkta yapılmalı?

4. Ay ile başlayıp, hekimin karşıt bir görüş bildirmediği durumlarda doğuma kadar devam edilebilir. Haftada 1 veya 2 ders yeterli olup, anne adayı derslerde öğrendiği temel nefesleri ve yumuşak akışları evde de tekrar ederek her gün kısa bir uygulama oluşturabilir.

Paylaştığın deneyimlerin için teşekkür ederiz.

Fotoğraf: Ayça Oğuş

Yazıyı Paylaş

Henüz Yorum yok, ilk yorumu sen yap.

Ne Düşünüyorsunuz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir